Sørøya 2004

Hver sommer i midten av juli, arrangeres den berømte Fiskefestivalen på Sørøya. Jeg (Alf-Inge Steindal), Tore Jan Skeie, Kjell Knutsen og Bjørnar Lund fra Karmøy H.K tok da igjen turen nordover til Sørøya ytterst i Finnmark for en ukes fiske, som avsluttes med Sørøyafestivalen.

Medlemsbilde
Her har vi det kjekt!

Det blir tatt store mengder med fisk i løpet av denne festivalen. Fangstene ligger langt over mengde og størrelse enn i andre lignende festivaler i Norden.

Rekorden gjort av en person er ca 570 kg på 10 timers fiske. Det skal nevnes at da telte all sei, og en stor del av fangsten var sei. De siste par årene har de imidlertid satt begrensninger på sei. Rekorden for den totale fangsten ble tatt av 90 personer og var på utrolige 23 tonn, eller 23 000 kg - på 10 timers fiske!

Sommeren 2003, rett før fiskefestivalen, opplevde 2 sportsfiskere fra Nordjæren H.K sitt livs fisketur. Fra båten ”Haldis” fra Sørvær fikk de hver sin kveite. Kveitene veide henholdsvis 60 og 65 kg. Det er slike opplevelser, samt gjestfriheten og den enorme naturen her nord, som gjør at vi kommer igjen år etter år.

Uansett, gjennom hele året er disse havområdene utenfor Sørøya muligens de beste fiskegrunnene i verden. Du kan finne mange fisketyper som, torsk, uer, sei, steinbit, flyndre, kveite, flekksteinbit osv. Mange fiskerekorder har blitt tatt utenfor Sørøya. Norgesrekorden på torsk, som er tatt utenfor Sørøya, hadde en vekt på 37,5 kg.

"Storfiskens rike" profilerer de seg med her oppe, og det er ikke uten grunn.

MedlemsbildeMedlemsbilde
Brukbare steikefisker

Jeg og Tore Jan har vært her oppe en rekke ganger tidligere og bevitnet at sportsfiskere fra hele verden har kommet i land med kjempefisker. Tore Jan har selv fått flere torsker på over 20 kg. Den største var over 27 kg. Bjørnar og Kjell har også fått torsk på over 20 kg, og det var bare jeg som ikke hadde fått det til enda. Jeg har fått torsker på tideligere turer som har ligget på rundt 19,6-19,9 kg, men 20 kg grensa har vært vanskelig å komme over.

Medlemsbilde
Kan det bli bedre enn dette?

Vi kom med fly til Sørøya på fredag ettermiddag og ble tatt vel imot av Gunnar på kaien når vi ankom Sørvær. Gunnar Wassmutt er vår husvert og skipper som vi har brukt de 7 åra vi har vært her oppe. Vi overnatter i agnebua til Gunnar som ligger i et fellesannlegg på kaikanten. Her ligger vi på madrasser på gulvet, og har et bord og fire stoler. En kjøkkenkrok er det også, slik at vi kan lage oss mat.

Etter at vi var kommet i orden ble det klart at det ikke blir noe fiske den kvelden, men vi avtaler å dra neste morgen. Da er det noen glupe hoder som foreslår å ta en tur på den lokale puben som ligger rett bak bua og etter mye iherdig overtalelse fra de andre blir jeg med.

Lørdag morgen kom brått på, og kl. 08.00 var vi klare til å dra ut på sjøen. I den formen jeg var burde jeg heller holdt senga, men så fiskesjuk som jeg var, samt blikk stille hav fant jeg ut at det kunne jeg ikke. Kursen ble satt ut til Kveitegrunnen og snørene gikk i sjøen. Her var det tatt storfisk tideligere så spenninga var på topp. Sei fikk vi med en gang og det ble også tatt noe fin torsk. Formen min var ikke blitt noe bedre så jeg inntok horisonttalen og ble værende der resten av turen. De andre fikk brukende med fisk, og prøvde forgjeves å få meg opp, slik at jeg kunne delta på fisket J. Det ble ikke tatt de helt store fiskene men Tore Jan fikk en flott torsk på 17,4 kg som ble dagens største.

Søndag morgen bar det ut igjen. Det viste seg at vi traff perfekt i forhold til strøm og vending da vi satte i storfisk alle sammen med en gang. Det ble en hektisk time. Kjell fikk først en torsk på 18,75 kg, og deretter fikk jeg en kjempefin torsk på 22,7 kg. Det hadde da gått ca 5 min. Bjørnar skrek også om storfisk. Han fikk en torsk på 21,25 kg, og jeg fikk to torsker til på 18,75 og 18,7 kg. Tore Jan fikk også en torsk på 16,8 kg. Det hadde da gått ca 45 minutter. Vi mistet også mye stor fisk som gikk på seien. Seiene som kom opp, og var i 1-1,5 kg størrelsen, hadde store bitemerker fra gjellene og nedover, og bevitnet at torskene der nede var store. Etter dette så det ut som om at torsken hadde klappa igjen kjeften, og vi fikk ikke noe særlig mer brukende fisk. Seien beit jo som alltid og det kom også opp noen ”småtorsker” på 4-8 kg og noe uer.

Mandag var jeg og Bjørnar med broren til Gunnar ut på havet, da svigersønnen til Gunnar skulle være med de andre ut og fiske. Det var mye syting og klaging på VHF’en om dårlig fiske rundt omkring. Vi fikk noen fine torsker innimellom på rundt 12-15 kg. Tot. hadde vi to 10-12 slike fine torsker. Ombord hos Gunnar og dem var det ikke særlig med torsk, men de hadde fått en del sei. De hadde to-tre 12-14 kg torsker denne dagen.

Tirsdag var det meningen vi skulle ut på morgenkvisten, men det blåste såpass mye at vi droppet å fiske denne dagen. Det er ikke noen plass å gjemme seg vekk her oppe da storhavet kommer rett inn. Dagen ble da brukt til å handle inn proviant for resten av uken. Vi benyttet også dagen til å prate med de lokale fiskerne som velvillig fortalte om fiske rundt Sørøya.

Onsdag var været bedre og vi kom oss på sjøen. Gunnar hadde lyst til å prøve på grunna øst for Sørvær, for å teste dette før konkurransen fredag. Vi fikk dårlig med fisk denne dagen, men fisk får vi alltid her. Hyse, brosme, uer, steinbit og torsk kom opp, men ikke av de helt største. De største fiskene var et par torsker i 10 – 12 kg størrelsen.

Det ble en del flytting rundt om kring for å prøve å finne fisken, men det så ut som om fisken var forduftet fra grunnene. Dette lovte ikke bra for konkurransen i morgen.

Torsdag var det landligge igjen, da båtene ble klargjort til festivalen dagene etter. Dagen ble da benyttet til soving, sløving og noe oppheng ble laget til konkurransen. Det var også trekning av båter og registrering om kvelden, og spenningen var stor om vi hadde trukket bra båter. Det viste seg at vi alle hadde trukket brukbare båter, men alle båtene her oppe er jo bra i utgangspunktet.

Fredag og det er klart for fiskefestival som går over 2 dager. Ca 90 deltagere var møtt opp, og da alle hadde funnet båtene sine, bar det ut til utsiden av moloen der det var kransenedleggelse på sjøen for omkomne fiskere og et minutt stillhet. Deretter bar det ut på fiskefeltene for å kjempe om å få mest og størst fisk. Jeg havnet på en flott 35 fot sjark fra Alta, og vi bestemte oss for å dra litt lenge ut en de fleste, og gå for storfisk. Den første timen var det ikke kommet særlig med fisk i kassene, men vi bestemte oss for å ligge for vi viste det var storfisk i område. Det garanterte skipperen. Like etter smalt det til hos ei dame om bord, hun slet fælt, og hennes mann mente det var bunn. Skipperen mente at det var storkveite som var gått på, mens mannen hennes var sikker på at det er bunn, og begynte å dra og slite i stanga. Da slapp det, og opp kom det en 2 kilos sei med helt opprevet kropp og tydelige bitemerker etter noe stort. Mens de holdt på med dette smalt det til på min stang. Dette var tungt og etter ca 5-10 minutter kom det et beist av en torsk opp. Vi måtte være 2 mann til å løfte den opp over ripa. Den ble veid i litt urolig sjø til mellom 22-25 kg. Endelig en skikkelig torsk i festivalen. Rett etter begynte det å bli liv fremme i baugen, der sto en guttunge på 14-15 år, som var med skipperen på fiske. Han fikk lov av oss andre om bord til å fiske utenfor konkurransen med håndjuksa. Han fisket på såkalt ungdomskvote. Han sleit noe forferdelig. Det viste seg at det var gått på noe som vi tror er storkveite. I ca 25 minutter drev vi å kjørte etter denne før 2mm snøre røyk. Da var det bare 25-30 meter igjen til båten. Var det dette dama om bord var bort i ?? Svar får vi aldri. JVi fikk ikke særlig med fisk denne dagen. Vi hadde alle om bord ca 1 kasse hver. Ca 40-60 kg, og det viste seg at det var mange som ikke hadde særlig mer 1 dag. Jeg var spent da vi kom til land for vi hadde ikke hørt på VHF’en om andre som hadde fått storfisk. Bjørnar stod på kaia når vi kom inn og gliste, jeg begynte å ane at han hadde fått noe stort. Det viste seg at han hadde fått en skikkelig fin torsk helt på slutten av dagen på hele 23,5 kg. Det var den største så langt i konkurransen. Da jeg skal skulle inn var vi spente. Det viste seg at torsken min var 23,38 kg og var slått med 120 gram av Bjørnar !! Dette var de to største og eneste fiskene over 20 kg første dag.

Lørdag var andre dag av konkurransen. Jeg og Bjørnar skulle på samme båt, en kjempefin båt M/K «Richartson» med en lokalkjent skipper. Det viste seg at vi skulle ha med en reporter fra NRK Finmark om bord, som skulle filme og intervjue fiskerne om bord. De fleste båtene dro østover, der de hadde fått mest fisk dagen før, men vi dro vestover mot grunnene der vi fikk storfisk på søndag. Vi var 5 personer om bord, og vi var alle enige om at vi skulle gå for storfisk denne dagen, siden ingen av oss hevdet oss i teten av konkurransen. Det var ikke det helt store fisket denne dagen heller. Kun 2 torsker på rundt 13-15 kg, som det var litt størrelse på. De var det jeg og en dame fra Bergen som fikk. De fleste hadde en til halvannen kasse med fisk ( ca. 40-70kg ). Det var mest hyse og brosme som kom opp.

Jeg og spesielt Bjørnar var spente på om det var kommet på land noen større torsker enn hva vi fikk dagen før. Det viste seg at det var kommet 1 stortorsk på land da vi kom inn som en av de siste båtene. Denne ble vinnerfisken på 26,4kg. Det verste av alt var at jeg og Bjørnar fikk klar beskjed (fra han som fikk den største) om morgenen før vi gikk ut, at han skulle ha en større fisk en oss denne dagen. Jammen klarte han det.Bjørnar og jeg ble nr 2 og 3 i størst fisk konkurransen. Noe som vi er meget fornøyd med. Vi fikk også ”Storfeskar”merket, som kun de som får fisk over magiske grensen på 20 kg. får. Etter premieutdelingen ble det arrangert bryggedans på loftet i et stort sjøhus. Ca. 400 mennesker hørte på live musikk fra bandene Zoo og Banana Airlines.

Ut på dagen søndag var det tid for hjemreise, og vi begynte allerede å planlegge neste års tur.

En tur opp til Sørøya ytterst på Finnmarkskysten er å anbefale på det sterkeste! Det er trolig den plassen i Norge som det er størst mulighet for å få oppleve drømmen om torsk på over 20 kg.